Taktältsguide - Köpguide för taktält 2023 - Friluftsoutlet
Taktältsguide - Köpguide för taktält 2023 - Friluftsoutlet

Köpa taktält - Hur ska jag tänka?

Har du svårt att välja taktält? Nedan följer en guide för att du ska hitta taktältet som passar bäst för dig. 

Det finns några frågor som är bra att svara på för att lättare välja taktält. Vill jag ha hårdskal eller mjukskal? Hur många ska sova i tältet? Vad behöver jag för takräcke för ett taktält?  Oroa dig inte. I den här guiden hjälper vi dig besvara alla dessa frågor. 

Vad är ett taktält i hårdskal?

Taktält i hårdskal är den bekvämaste formen av taktält och även de mest populära. Hårdskaltaktält innebär att taktältets form är gjord i aluminium och liknar en takbox när den är stängd. Fördelarna med att skyddet är aluminium över ett kapell är många och nedan följer en lista över dess fördelar.

Fördelar med taktält i hårdskal

 • Snabbare och enklare att packa upp och packa ihop taktältet
 • Tunnare taktält vilket ger mindre luftmotstånd när du kör bilen
 • Möjligt att lasta ovanpå taktält (det medföljer ett takräcke att fästa ovanpå taktältet med nästan alla hårdskal från Wild Land)

* Takräcke medföljer inte till Wild Land Voyager 230 eller Wild Land Voyager 160

Nackdelar med taktält i hårdskal

 • Priset är generellt något högre än mjukskal.
 • Tältet tar upp lite större yta på biltaket.

Vad är ett taktält i mjukskal?

Den andra varianten av taktält är de i mjukskal. Dessa taktält har inget hårt yttre skal utan mjukskal använder sig av ett löst kapell som omsluter tältet i stängt läge. Detta kapellet är gjort i 210D Rip stop material och är otroligt starkt och tåligt. Men hur skiljer sig taktält i mjukskal till hårdskal? Nedan kommer listan med för- och nackdelar.

Fördelar med taktält i mjukskal

 • Oftast billigare än taktält i hårdskal
 • Har generellt sett en lägre vikt
 • Möjlighet att placera mer sängkläder och kuddar när den är stängd

Nackdelar med taktält i mjukskal

 • Tar längre tid att fälla upp och ner taktältet
 • Tjockare ihopfällt vilket påverkar luftmotståndet
 • Kan inte lasta ovanpå taktältet

Nu när du har fått en överblick så blir det förhoppningsvis lättare för dig av avgöra vad som är viktigt för dig i ett taktält. Om ni planerar att resa runt och endast stanna på samma ställe en natt eller två så kanske det är viktigare med enkelheten och att det går snabbt att fälla upp och ner tältet. Då är det ett taktält i hårdskal rätt för er. Om ni är ute efter ett taktält som har låg vikt så är mjukskal rätt för er.

Hur många kan sova i ett taktält?

Wild Land har ett brett sortiment av taktält och storleken på dessa taktälten skiljer sig mycket. Här har vi gjort det enkelt för dig att se vilka taktält som passar er storleksmässigt.

Hårdtak

Mjuktak

Vilka bilar kan man ha ett taktält på?

Taktält kan monteras upp i princip på alla bilar, oavsett märke och modell. Det är ditt takräcke som avgör vilka modeller av taktält du kan använda. Läs mer om takräcke och hur ska välja rätt takräcke till ditt taktält här nedan. 

Passar ett taktält på min bil?

Alla taktält passar på nästan alla bilar. Det som avgör om ett specifikt taktält kan monteras på din bil är vad din bils maxlast på taket är och den specifika taktältmodellens vikt. Men hur vet jag vad min bils maxlast på taket är? Det är mycket enkelt och här kommer instruktioner för hur du ska hitta de siffror du behöver. 

 1. Besök hemsidan https://www.car.info/sv-se/
 2. Sök efter din bil (lättast är att söka efter ditt registreringsnummer men du kan även söka efter bilmodell men kan vara svårare att hitta rätt siffror) 
 3. Hitta “motorspecifikationer” (det kan vara så att du behöver klicka på ”mer” för att hitta alla siffror
 4. Gå till rubriken som heter “Vikt” och där hittar ni “maxvikt på taket”.

Om du inte hittar denna informationen så kan du titta i din bils manual eller ringa till er bilåterförsäljare för att få fram vikten. 

När du fått fram vikten på vad din bils tak klarar av så är det bara att jämföra med det taktältet du är intresserad av. De flesta bilarna brukar ha en maxvikt på 75 kilo och passar alla våra modeller av taktält till din bil.

Vad ska jag tänka på för att välja rätt takräcke till mitt taktält?

När det kommer till att välja takräcke till ditt taktält så är det två viktiga saker att tänka på.

 1.  Att det är 80 centimeter mellan klossarna

För att kunna montera taktältet på bilen så kräver det ett takräcke med minst 80 centimeter mellan klossarna. Om bredden inte är 80 centimeter så kommer skruvarna man fäster i takräcket hamna snett och taktältet kommer inte att sitta optimalt. Se bild nedan.

2. Att takräcket klarar av taktältets vikt

Var noggrann med att kolla takräckets maxlast. Även om din bil klarar av en viss vikt så behöver inte detta betyda att ditt takräcke klarar av samma vikt.

Hoppas att detta gjorde valet av taktält lite lättare. Har du några frågor så får du hemskt gärna kontakta oss och ställa dina frågor direkt till oss.

E-post: info@friluftsoutlet.se

Telefonnummer: 0300-38770