Kajaker

Vad använder ni för material på era kajaker?

Våra Arcway kajaker är gjorda i plast och det finns två typer av plastkajaker, kajaker som är i LLDPE-plast och de som är i HDPE-plast. LLDPE-plast står för ”Linear Low Density Polyethene” vilket innebära att densiteten hos kajaken är låg och ger en jämn distribution av energin vilket gör kajaken mjukare än dess motparter. LLDPE-plast är förenklat enlagers kajaker som du kan läsa mer om under nästa fråga. 

HDPE-plast står för ”High Density Polyethene” vilket betyder att densiteten är hög och plasten i kajaken sitter tätare än vad det gör i LLDPE-plast vilket gör materialet mycket starkt och tåligt samtidigt som tjockleken förblir låg. Trelagers kajaker är gjorde i HDPE-plast. Läs mer här.

Vad är skillnaden på en-lagers kajaker och tre-lagers?

När det kommer till kajaker i plast så finns det två sätt att konstruera kajaken: med ett lager eller med tre lager. De båda konstruktionerna har olika för- och nackdelar så här kommer ett par skillnader på de två. 

En enlagers kajak är mjukare än en trelagers, den är mer lättböjlig vilket kan leda till att kajaken lättare får klämskador. En trelagers kajak är styvare och plasten är mer förlåtande mot bucklor och värmeskador. Det yttersta lagret är i slitstarkt polyetenplast, det mellersta i ett lättviktsmaterial som kallas foamplast och det innersta lagret är också i polyetenplast som lägger vikt vid att det är smutsavvisande.  Trelagers är dessutom betydligt lättare vilket gör dessa typer av kajaker mer fartfyllda än enlagers. 

På Arcway kajaker så kan du se om det är en enlagers kajak eller tre-lagers då enlagers kajaker har samma färg i sittbrunnen medan en trelagers en färg i sittbrunnen och en annan på utsidan. 

Jag vill motionspaddla i sommar, vad för typ av kajak passar bäst för detta?

Om du är ny till kajakpaddling så rekommendera vi här på Friluftsoutlet att du väljer en kortare kajak. Dessa kajaker är oftast breda och lägger betoning på stabilitet snarare än snabbhet och fart vilket är optimalt för dig som inte känner dig helt bekväm ännu ute på vattnet. Friluftsoutlet har två typer av kategorier som stämmer in på denna beskrivning: familjekajaker och fiskekajaker. Nackdelen med dessa typer av kajaker är att de oftast är lämpade för sjöar och strömsatta vattendrag och inte hav. Detta eftersom de är lite mindre lättmanövrerade och håller inte samma fart som en havskajak vilket kan vara tråkigt om man kajakpaddlar i grupp ute på havet.

Hur ser leveransen för beställningar av kajaker ut?

Vi på Friluftsoutlet erbjuder leverans av kajaker över hela Sverige för 999kr eller gratis hämtning i vår butik i Lindome, 20 minuter från Göteborg. Här kan du läsa vår butiksinformation. Vanligtvis är leveranstiden mellan 5-10 arbetsdagar.

 

Taktält

Hur mycket får jag lasta på mitt biltak?

Man skiljer på lastvikt under transport, sk. dynamiskt vikt och lastvikt stillastående, dvs. statisk vikt.

Maximal lastvikt under transport hittar du i din bils manual, här brukar man ange maxvikt på taket. Denna vikt brukar ligga på 75-100 kg. Detta innebär att vikten på taktältet och takräcket inte får överstiga denna vikt.

När det gäller bilens lastvikt stillastående så finns det inga exakta regler men alla bilar har en krockskyddscell som klarar höga vikter.

Wildland rekommenderar maximalt 4 ggr den dynamiska vikten. Om tex. max vikt på taket för din bil är 75 kg så blir lastvikten stillastående 300 kg.

Har ni några garantier?

Ja, det har vi. Vi har en produktgaranti för alla våra taktält. Denna garanti täcker skador på ditt biltak som uppstått från användandet av ett våra taktält och gäller så länge maxvikten under transport inte har överstigit det som angivits och att maxvikten i parkerat läge inte har överstigit maxlasten under transport 4 ggr. Exempelvis, säg att maxlasten under transport är 75 kg är maxlasten stillastående 300 kg (inkl taktältet, ev stege) och garantin är då giltig.

Läs mer om vikter ovan.

Passar era taktält för alla bilar?

Våra taktält passar för alla bilar så länge den totala vikten inte överskrider den rekommenderade maxlasten (läs mer om detta i föregående fråga).

Hur fort får jag köra med ett taktält på?

Taktältet är anpassat för att maximalt köra i 110 km/h. OBS! Kör aldrig med taktältet rest då det lätt kan skadas även vid mycket låga hastigheter.

Kan man ta in stegen i tältet under natten?

Ja, detta är möjligt för tre av våra fyra modeller. Normandy AutoDesert Cruiser och Rock Cruiser har stegar som enkelt kan ta av och lägga inne i tältet under natten. Wild Cruiser har en fast stege som inte kan kopplas bort.

Är det några saker man behöver tänka på vid användandet av taktältet?

När det kommer till användningen av taktältet så finns det några saker som kan vara bra att tänka på. Tältet tål regn men får inte förvaras fuktigt då det i annat fall kan börja mögla så ett tips är att vädra så ofta ni kan. Sand och grus kan orsaka hål så för att undvika detta så finns det skopåsar för att lägga skorna i på vardera sida av ingången. Säkerställ att glöd från grill och eld inte kan skada eller antända tältet på något vis. Madrassens överdrag kan tvättas men vi rekommenderar att ni använder ett madrasskydd. Om ni har fått smuts eller fläckar på tältet så tvättas det enkelt bort med en trasa och varmt vatten. Använd aldrig högtryckstvätt. Använd heller inte rengöringsmedel då det kan skada tältdukens regnmotstånd och missfärga textilen.

Hur skall jag förvara taktältet under vintern?

Vid förvaring av taktältet under en längre tid är det viktigt att tältet är helt torrt då det annars kan lätt bilda kondens som kan orsaka mögel. Vår rekommendation är att förvara taktältet torrt inomhus i en jämn temperatur och att efter 1-2 veckor av förvaring kontrollera att taktältet mår bra på platsen. När taktältet sedan ska tas fram efter ett långt uppehåll så är det bra att kontrollera tältduk och fästen så att allt är i gott skick.

Hur ser leveransen ut om man skulle köpa ett taktält hos er?

Vi på Friluftsoutlet erbjuder leverans av taktält över hela Sverige för 999 kr eller gratis hämtning i vår butik i Lindome, 20 minuter från Göteborg. Här kan du läsa vår butiksinformation.  Vanligtvis är leveranstiden mellan 5-10 arbetsdagar.

SUP-Brädor

Vad är det för material på era SUP-brädor?

Våra SUP-brädor är konstruerade efter en teknik som heter Fiber Tech och är uppbyggda i flera steg. Ovansidan av brädan är i EVA-plast för att man inte ska halka när man står på den. Ytskiktet, mellanskiktet och botten består av PVC belagd textilväv för att ge så mycket riktningsstabilitet som möjligt. Den uppblåsbara delen av SUP-brädan har 1000-tals polysterfiber som ger en mycket tät trådstruktur och kanterna är förstärkta med extra tjockt lager PVC belagd textilväv.

Hur många får plats på en SUP-bräda?

Det beror på vilket modell som du är intresserad av och vad för maximal bärförmåga den har. Exempelvis vår största SUP, “Arcway Racing 12'6” som har en bärförmåga på 150 kg och som kan användas av två personer så länge den totala vikten inte överskrider 150 kg.

Vad är det för leverans på era SUP:ar?

Vi erbjuder gratis frakt över hela Sverige på alla våra SUP-brädor med en leveranstid på 5-10 arbetsdagar. Det finns också möjligheten att hämta din SUP i vår butik i Lindome, 20 minuter från Göteborg. Du kan läsa om vår butiksinformation här.