Vanliga frågor

Hitta svaren på era frågor kring taktält

I den här artikeln svarar vi på de frågor som vi ofta får in gällande taktält. Har du frågor kring olika modeller? Läs då vår taktältsguide.

Hur mycket får jag lasta på mitt biltak?

Det finns två vikter när det kommer till hur mycket du får lasta på ditt biltak. Dessa två är den dynamiska vikten (hur mycket du får lasta när du kör) och den statiska vikten (hur mycket du får lasta när bilen är parkerad). Den enda vikten som spelar någon roll i detta fallet är den dynamiska vikten och nedan finns en kort guide för hur du hittar din dynamiska lastförmåga.

  1. Besök hemsidan https://www.car.info/sv-se/
  2. Sök efter din bil (lättast är att söka efter ditt registreringsnummer men du kan även söka efter bilmodell men kan vara svårare att hitta rätt siffror) 
  3. Hitta “motorspecifikationer” (det kan vara så att du behöver klicka på ”mer” för att hitta alla siffror
  4. Gå till rubriken som heter “Vikt” och där hittar ni “maxvikt på taket”.

Om du inte hittar denna informationen så kan du titta i din bils manual eller ringa till er bilåterförsäljare för att få fram vikten. 

Anledningen till varför den statiska vikten har liten betydelse beror på att alla bilar är utrustade för att klara av extrema vikter och därför finns det sällan uppgifter på vad ditt biltak klarar av när bilen är parkerad.

Vad behöver jag för takräcke för att montera ett taktält?

Det första kravet av ditt takräcke är att den klarar av den totala vikten av ditt taktält. 

Det andra kravet på ditt takräcke är att det är minst 80 cm rent takräcke, se bild.

Vilket taktält passar mig bäst?

För att välja det taktältet som passar dig bäst så rekommenderar vi dig att läsa igenom vår taktältsguide 2023

Här går vi bland annat igenom för - och nackdelar med taktält i hårdskal kontra tält i mjukskal.

Hur snabbt får jag köra med ett taktält på bilen?

Taktältet är anpassat för att maximalt köra i 110 km/h.

OBS! Kör aldrig med taktältet rest då det lätt kan skadas även vid mycket låga hastigheter.

Hur ska jag förvara taktältet när den inte används?

När du planerar att inte använda taktältet under en längre tid så behöver du torka ur tältet ordentligt för att minska risken för kondens och mögel. Vår rekommendation är att förvara taktältet torrt inomhus i en jämn temperatur och att efter 1-2 veckor av förvaring kontrollera att taktältet mår bra på platsen. När taktältet sedan ska tas fram efter ett långt uppehåll så är det bra att kontrollera tältduk och fästen så att allt är i gott skick.

Tältet kan förvaras stående, se bara till att du mjukdelar i botten så att inte eventuella gångjärn skadas.

Alla taktält från Wild Land har dessutom avtagbar tältduk som du då kan förvara separat.

Hur leverar ni era taktält?

Det finns två möjligheter för leverans av taktält: du kan hämta i butik eller välja att få tältet fraktat. 

Att hämta taktältet i butik är kostnadsfritt och här hjälper vi er montera fast tältet samt ger lite tips för hur man lättast får fast taktältet.

Om du önskar att få det fraktat så kostar det 995 kr om du bor inom Sverige. Vi skickar med DHL och taktältet kommer då att komma fram till den adress du har skrivit in på din beställning. OBS! Taktältet kan inte levereras till ett postombud utan kan endast levereras till en adress där paketet behöver hämtas upp.

Har ni någon garanti på era taktält?

Ja, det har vi. Vi har en produktgaranti för alla våra taktält. Denna garanti täcker skador på ditt biltak som uppstått från användandet av ett våra taktält och gäller så länge maxvikten under transport inte har överstigit det som angivits och att maxvikten i parkerat läge inte har överstigit maxlasten under transport 4 ggr. Exempelvis, säg att maxlasten under transport är 75 kg är maxlasten stillastående 300 kg (inkl taktältet, ev stege) och garantin är då giltig.